סוגי עצי זית משתלת ירוק ישראלי
אילו סוגי עצי זית קיימים? ומה ניתן להפיק מהם?
לעצי הזית יכולת אריכות ימים עץ הזית ידוע כעץ בעל יכולת להתגבר על הקשיים והפגעים המתרחשים בסביבה הקרובה, כגון: שריפות, שנות יובש ועוד. עץ הזית עמיד גם לפגעים הנגרמים על ידי בני אדם כמו למשל: גיזום הענפים לצורך ניצולם כחומר גלם או בזמן קטיפת פרי עץ הזית. לעץ הזית יש את היכולת לעורר פקעים רדומים, הפקעים הופכים להיות עורקים חדשים לעץ הזית, בזמן מצוקה עץ הזית מחדש את עצמו באמצעות פקעים האלה. עץ זית הנו עץ ירוק הידוע בעמידותו היכול לשרוד, להתפתח ואף להניב פרי בתנאים של מיעוט במשקעים וקרקעות סלעיות או גירניות.
לעץ זית מערכת שורשים ענפה המסייעת לו לאחוז בקרקע ולהשיג את המים הדרושים לו למחיה. קיימים הבדלים בין הזנים השונים של עצי זית כאשר זית סורי הנו בעל העמידות הרבה ביותר ואילו זנים כגון ברנע אינם מגלים עמידות כה רבה וסובלים מחוסר בהשקיה גם בבגרותם. למרות עמידותו של עץ הזית, חשוב להתאים את זן העץ לאזור הגיאוגרפי בו תתבצע השתילה. קיימים זנים שונים של עץ זית ובאופן מפתיע, דווקא הזית הסורי בראשם, הסובלים באזורים לחים ונתקפים בהם בפטריות עלים מזיקות. מבחינה זו דווקא הברנע מתאים יותר לאזור מישור החוף. תקופת הצמיחה של עץ הזית היא בחורף. בתקופה זו גזעו מתעבה וענפיו מתארכים ומתפצלים. בתקופת האביב מואטת הצמיחה ובחודשי הקיץ החמים (יולי אוגוסט) היא יכולה להיעצר לחלוטין. תקופת מסיק הזיתים מתחילה בחודש ספטמבר ולאחר המסיק רצוי לבצע גיזום של ענפים יבשים ולעצב את העץ כך שתאפשר כניסת קרינת שמש גם לענפים פנימיים בעץ.
זנים של עצי זית
- זית סורי – הזית הנפוץ באזור הגליל, מקורו בלבנון בקרבת העיר צור ומכאן שמו. השם הוא צורי ולא סורי. גודל הפרי בינוני קטן, קצב גידולו איטי. הפרי מאד עסיסי, מתאים גם לכבישה וגם לשמן, השמן ארומטי טעמו מעט חריף ורבים מעדיפים אותו על זנים אחרים, הוא מתאים לתיבול.
- זית ברנע – זן ישראלי. מניב כמות פרי גדולה יחסית, הפרי גדול וצמיחת העץ מהירה מאד. שמן הזית המופק מפרי עץ זית ברנע הינו עדין יחסית לזן הסורי.
זית מסוג ברנע הנו מהיר צימוח ומתפתח לגובה תוך שנים ספורות.
מערכת השורשים של עצי הברנע אינה מסועפת כשל זני זית אחרים ועל כן יש להקפיד להשקות את העץ בתקופה החמה. - נבאלי בלאדי – מוצאו של העץ באזור בית נבאלה מכאן שמו. הפרי דומה לזן הסורי אך מבשיל מעט לפניו. העץ מניב פחות פרי מעץ זית סורי. מפרי נבאלי מכינים שמן זית בכבשה קרה.
טעם השמן עדין. שמן הזית המופק מזן זה הוא איכותי ביותר. - זית אסקל – פרי פיתוח ישראלי. כמות פרי גדולה, טוב לשמן ולמאכל. זית אסקל מוגן פטנט ואין אפשרות כיום לייצר אותו בכמויות בלתי מוגבלות.
- קלמטה – זן יווני בעל טעם משובח. הזיתים טובים בעיקר לכבישה אך ניתן להפיק מהם גם שמן ארומטי משובח.
סוגי עצי זית משתלת ירוק ישראלי –