חיפוש באתר
משתלת עצים
הצטרפו לעמוד הפייסבוק ותהנו ממבצעים והגרלות
עצי הדר לגינה – משתלות ירוק ישראלי
מקור עצי ההדר הוא בדרום מזרח אסיה. עצי הדר הובאו לאזורנו במהלך 150 השנים האחרונות.
עצי הדר הנו אחד הגידולים העיקריים ליצוא פרי ההדר הישראלי. משפחת ההדרים מכילה מספר זנים: תפוזים, אשכוליות, לימונים, קלמנטינות, מנדרינות ועוד.
ישנם גם את סוגי עצי ההדר הננסיים. פריחת ההדרים חלה בחודש אפריל, פריחת ההדרים מלווה בריח חזק ונעים.
פירות ההדר ידועים בערכם התזונתי הרב, במיוחד עשירים הם בויטמין c.
עץ ההדר גדל בקצב בינוני. עץ צעיר יניב פירות בין שנתיים לשלוש מיום נטיעתו בקרקע. עצי הדר רגישים לקור לכן לא מומלץ שתול אותם באזורים קרים. עצי הדר זקוקים לשמש כדי להניב את פירותיהם. עצי ההדר זקוקים לגיזום לאחר הקטיף. גיזום העץ נועד כשי שיחדור אור לחלל העץ ויחשוף חלקים נוספים בעץ. מומלץ לגזום את החלקים הקרובים לקרקע כדי למנוע ריקבון. השקיית העץ צריכה להיות מבוקרת. יש להשקות את העץ על הקרקע ולא ישירות על גזע העץ משום שלעצים הבוגרים ישנה נטייה להירקב ברגע שמשקים אותם על הגזע.
עץ בוגר זקוק לכ- 20 ליטר מים ביום.
כיום בבתים רבים שותלים עצי פרי בגינה. העצים מניבים פירות ואנשים יכולים ליהנות מפירות טריים אורגניים הישר מהעץ. לעצי הדר ישנם מספר זנים כפי שציינו, בישראל השביחו זנים שונים של עצים אלו וניתן לקבל כמות פרי יותר גדולה ואיכותית.
עצי הדר לגינה – אופן הטיפול
יש למקם את העץ בשמש מלאה ולא באזור דשא, או צמחייה אחרת. לעיתים יש להלבין את גזע העץ ולעטוף חלקים ממנו ומענפיו כדי למנוע פגיעה מהחום. רצוי לשמור על כמות של דישון והשקייה. לאחר עונת הפריחה יש להגביר את ההשקייה והדישון כדי לעודד את התפתחות הפרי. בעצים צעירים רוי לבצע דילול של הפרי כדי לאפשר לעץ להתבסס. בעץ צעיר במידה והפרי נושר מעצמו בצורה מרובה, יש לבדוק מחסור בהשקייה. ברוב המקרים לחות סביב גזע העץ הוא המקור למחלה המועברת מהקרקע, לכן יש להרחיק סוגי צמחיה אחרים מהעץ.
מזיקים: כמו בכל עץ יש להקפיד ולבדוק שאין מזיקים. עצי ההדר ידועים בסוגי מזיקים כמו מינהדר, שהוא סוג של עש אשר בעונות החמות זחליו עוברים לתוך העלים. הטיפול בעץ הוא הגמעת העץ בקונפידור, לפי ההוראות על האריזה. כמו כן, יש להקפיד שאין כנימות כמו כנימות מגן המתמקמות תחת שעווה קשה, כנימות עלה, חרק אשר פוגע בלבלו הצעיר וגורם לעיתים לעצירת הגידול. אקריות: עכבישים זעירים הפוצעים את העלים וניצני הפקעים. תריפס הדר: נימפות המופיעות באביב, הפגיעה ניכרת בלבלוב.
לכל המזיקים הללו ישנו טיפול בתכשירים אשר ניתן לקנות במשתלות.
טיפול נכון בעץ ייתן למגדל פירות רבים ואיכותיים.